Gi konfirmanten en gave for livet

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Penger står øverst på konfirmantens ønskeliste. Dette bør du tenke på før du putter penger i en konvolutt.

Konfirmasjonssesongen er rett rundt hjørnet og hvert år øker pengebunken som ligger på gavebordet.

Dette til stor glede for konfirmantene som har satt penger på ønskelisten. Hele tre av fire konfirmanter sier at de ønsker seg penger, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Men før du åpner lommeboka bør du tenke gjennom hva du mener at disse pengene skal gå til. For en nyrik konfirmant kan det være vanskelig å motstå impulsive fristelsene.

Formål bak pengene

Det kan være overveldende å plutselig få råd til det det du går og sikler på over natten. Da er det fort gjort å blåse av alt på vesker, nettbrett og andre forbruksvarer. Dette kan fort ende i anger senere.

Derfor har jeg følgende råd til deg som skal i konfirmasjon: Gi heller langsiktig glede, enn kortsiktig moro. La det være et formål bak pengene du gir.

Spør konfirmanten hva han eller hun ønsker å oppnå i årene som kommer, det kan være å ta førerkort, kjøpe bolig, studere i utlandet eller å reise etter skoleslutt. Snakk med konfirmantforeldrene om de kan opprette sparekontoer, eller fondssparing øremerket konfirmantens sparemål. Her kan gjestene sette inn et valgfritt gavebeløp.  

Hvor mye skal jeg gi?

Det er ikke noe fasitsvar for hvor mye penger man skal bruke på konfirmanten. Men dessverre er det nok mange gjester som føler at de må gi like mye som «alle» andre. Mitt råd er å gi hva du selv mener er riktig og hva lommeboken tillater. Det er tanken som teller, ikke gavebeløpet.

Dette bruker vi på konfirmasjonsgave:

Til egne barn:           10.500 kroner

Andre i familien       2 780 kroner

Venner i familien    733 kroner

Naboer og øvrige    545 kroner

*Tall fra undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i 2016.

 

Attractive teenager girl buying handbag in fashion shop
Foto: Istock

Arvegods er trendy

Hvis du ikke vil gi penger går det også an å tenke litt alternativt. Kanskje sitter du på en gullgruve av bilder fra konfirmanten var yngre som kan puttes i et fotoalbum?

I det siste har arvet og vintage blitt veldig trendy. Det er ikke noe i veien med å gi konfirmanten noe brukt. Det kan være kunst, arvesølv, en klokke, arvet bunad eller lignende.

Opplevelser kan også være en fin gave. I dag har vi jo så lite med tid, så en tur sammen på hytta, på fisketur, konsert eller teater vil nok konfirmanten sette pris på.

7 kommentarer

pjusk

24.04.2017 kl.21:35

Du skal gi konfirmanten akkurat så mye du swelv ønsker og har råd til, uavhengig av hva andre måtte mene!

Gaunil

24.04.2017 kl.22:33

pjusk: Helt enig. Ikke la deg styre av hva andre mener.

Jonas G. S.

25.04.2017 kl.16:29

Jeg gir alltid tilsagn om tilskudd til en verdi av 40-50,000.00 Kr og kun til følgende 3 formål etter konfirmantens ønske:

1) Førerkort

2) Boligkjøp

3) Ferietur til Paris

Thomas

25.04.2017 kl.16:44

Har investert i noe eiendom og tenkte at jeg skulle gi en leilighet til hver av barna. Så kan de bruke sine sparepenger til å studere..

Kenneth

25.04.2017 kl.17:31

Man gir det man selv ønsker å gi og føler er riktig. Kan det være så jævla vanskelig ???

Viktor Kvandal

25.04.2017 kl.17:41

En har investert i eiendom og...Ja en leilighet til hvert av barna i konfirmasjonsgave kan godt være en norm for foreldre i Norge. I andre land er de ikke så nøkterne; jfr USA hvor ekteparet Gates ikke gir hvert av barna mere enn 10 millioner dollar (i forskudd på arv..). Det synes jeg er kipt, når foreldrene er god for 1000 mrd kroner (?) Men det kan virke som at de, i likhet med vår aldrende hotellkonge med rød topplue, ikke har skjønt at : 'du kan ingenting ta med deg dit du går'...Men pengesamlingen gir dem nok stor glede og mening i livet....så lenge det varer. Hehe, var kanskje noe lettere på 1960-tallet, selv om endel husholdninger måtte spare endel penger for å kunne gi konfirmantgutten sitt første armbåndsur !!

klara klok

25.04.2017 kl.18:18

Fra hver tante og onkel bør det max gis en gave til en verdi av 1.200 - 1.500 kr.. Da kan gaven f.eks. være bunadsølv, som f.eks. mansjettknapper, søljer o.l., eller det kan være tilsvarende i indeksfond (de er billig og gir god avkastning - f.eks. indeksfond i Storebrand, DNB eller KLP), penger til førerkort eller framtidig bolig.

Skriv en ny kommentar

hits