Bli sunn og spar penger

Med disse enkle grepene kan du spare flere tusen i måneden på matposten. 

Uansett om du bor alene eller har en stor familie, er mat noe de fleste av oss bruker mye penger på. Nøkkelen til å spare penger på matinnkjøpene er å planlegge og å lage en matplan.

Grunnen til at vi bruker så mye penger på mat er fordi vi ikke har noe forhold til hva vi handler og når. Da ender vi fort opp med mye unødvendig i kurven. Særlig småkjøp byr på mange lommetyver, det som virker som små ubetydelige summer blir fort til høye beløp over tid. Visste du for eksempel at en kjøpe-kaffe på vei til jobb utgjør hele 7.280 kroner i året?

For de fleste er det kun små grep som skal til for å spare på matposten. For eksempel kan det å ta en godtefri måned eller kutte ut usunne vaner som snus, ferdigmat og brus spare deg for flere tusen kroner, samtidig som du blir sunnere.

 

Slik slanker du matposten:

Lag en plan

Lag en matplan der du planlegger hva du skal ha til middag hver dag gjennom en hel uke. Når du planlegger en full ukesmeny er det også lettere å bruke opp alle matvarene du kjøper. Rester av noe kan brukes i en annen rett og plutselig slutter du å kaste mat.

 

Hent inspirasjon
Ofte spiser man det samme fordi kreativiteten ikke er så stor når man er ute og handler. Når du skal lage matplan for uken er det lettere å sette sammen en variert meny. For å hente inspirasjon til middagene, kan det være lurt å se i en kokebok eller besøke en matblogg.

 

Involver familien i planleggingen

Har du barn kan det være lurt å la alle i familien få velge en rett hver. Det beste med å involvere familien er at alle vet hva som er til middag hver dag, slik at ingen kan klage eller si at de ikke liker maten.

Det kan likevel være lurt å legge noen føringer før barna får bestemme, særlig hvis barna er små. Barn liker gjerne kjente smaker og forskning viser at barn faktisk må smake hele 30 ganger på maten før de liker den. Da er det kanskje ikke så rart at favorittene er pasta, pølser, pizza og taco. Det er derfor ekstra viktig med variert mat med små barn i huset.

 

Begrens handleturene

Sporadiske handleturer kan fort bli dyrt og tar mye tid, men med en matplan trenger du bare å dra i butikken én gang i løpet av hele uken. På vei hjem fra jobb er du kanskje sliten og vil bare fortest mulig hjem. Handler du inn dagens middag kjøper du ferskt i stedet for frossent fordi du skal spise maten med en gang. Dette unngår du ved å planlegge handleturene.

Når du er i butikken er det lurt å se etter kiloprisen og velg det billigste alternativet. Noen er skeptiske til kjedenes egne produkter og tror at det ikke kan smake like godt. Jeg oppfordrer deg likevel til å prøve deg frem. Du vet ikke før du har smakt og det kan være mange penger å spare på billigere alternativer.

 

Finn de gode tilbudene

Alle de store dagligvarebutikkene har kampanjer og tilbud på varer og her ligger det et stort sparepotensial. Men det kan være en utfordring å følge med på hva som er på tilbud til en hver tid. Heldigvis har noen tenkt på dette! «Mattilbud» er en app som samler tilbudene fra alle dagligvarebutikkene. Her finner du enkelt hva som kan kjøpes billig i butikkene som ligger i nærheten av deg. Det kan også være smart å ta en titt innom appen før du planlegger ukesmenyen.

Og en siste ting: ikke gjør mathandlingen på tom mage. Da vil du kanskje la deg friste til å kjøpe mer enn det som står på handlelista di.

2 kommentarer

Jøssda

20.04.2017 kl.15:34

Hehe..jeg bruker ikke tusener i mnd på mat og kan heller ikke spare tusener. Trygda er ikke særlig lukrativ. Men jeg er megagod på å styre penger og leve sunt og billig. En nødvendighet at man kan kunsten. Jeg var like megaflink da jeg hadde barn.

Men særlig moro er det ikke å ha dårlig økonomi. Ingen ferier, ikke bil, ikke ditt og ikke datt. Listen over hva man ikke kan, er mye lenger enn hva man kan.

Okke som, man skal neppe klage. Det kunne vært verre, mye verre.

Staleg

20.04.2017 kl.16:00

Et annet tips er å bestemme seg for billig-og-lettvint-middag 2 ganger pr uke. En dag med grøt og en dag med suppe. Begge deler er billig og enkelt å lage fra bunnen.

Legg på en dag med speilegg og bacon og bønner i tomatsaus så har du 3 billig middager i uka UTEN å bruke usunn hurtigmat.

Og i stede for å "ta en Grandis" når det er dårlig tid, sleng heller noen ostesmørbrød i ovnen. Det er sunnere enn Grandiosa.

Skriv en ny kommentar

hits